Op weg naar een worstvrije boterham

Welke stap ga ik als eerste zetten? Ik mag gewoon mijn boterham met kaas blijven eten, mits ik uiteraard niet de hele dag kaas aan het hompen ben, maar dat is logisch. Het oude gezegde, overal waar te voor staat is niet goed, doet nog steeds opgeld. Ik besluit wel als eerste mijn broodbeleg onder de loep te nemen.

Dat lijkt nog gemakkelijker dan het is. Ik ben immers, zoals veel mannen, dol op vlees en dus ook op vleeswaren op brood. Dan heb ik het over leverworst, grillworst en vooral, bekend bij iedereen die uit Utrecht en omgeving komt, de onvervalste Vockingworst. Deze donkere leverworst van de Utrechtse familie Vocking is altijd een traktatie, of het nu op brood is of uit het vuistje bij een biertje.

Lekker zoet

Daarnaast houd ik, vooral ’s morgens bij he ontbijt, van jam en hagelslag. Het blijken, en ergens wist ik dat al, ware suikerbommen te zijn. In mijn Bijbel, Eet als een expert, wordt dit snoep op brood genoemd en dat is het natuurlijk ook.

Je denkt bijvoorbeeld lekker magere kipfilet op je brood te doen, blijkt er suiker in te zitten.

Over suikerbommen gesproken. Niet dat vleeswaren dat zijn, maar wat opmerkelijk is, is dat vrijwel alle broodbeleg van de vleeswarenafdeling niet alleen bewerkt is, maar in 99% van de gevallen suiker bevat. Je denkt bijvoorbeeld lekker magere kipfilet op je brood te doen, blijkt er suiker in te zitten. En zo is het ook met palingworst, salami, cervelaat, leverkaas en noem maar op.

Ongemerkt krijg je dus via je broodbeleg uiteindelijk een behoorlijke hoeveelheid suiker binnen. Dat wordt mijn eerste stap: geen zoetwaren en geen vleeswaren meer op brood. Zo, de eerste concessie is gedaan. Dit voelt goed.

Alleen maar kaas?

Kan ik voortaan dan alleen maar kaas op brood nemen? Nee, dat kan niet. Moet ik mijn heil zoeken in humus, zelfgemaakte eiersalade of komkommer en radijs? Deels wel. Dat is het met concessies, je moet ergens alternatieven vandaan halen. Voor een deel zeg je oude gewoonten vaarwel en moeten nieuwe ingebed worden.

Goed, dat wordt mijn volgende zoektocht: welke soorten broodbeleg zijn, voor mij, aanvaardbare alternatieven voor worst, jam en hagelslag.

Op brood komen nu, naast kaas, smeersels op basis van kikkererwten of (gegrilde) groenten.

Vorige: Mijn bijbel voor een gezonde levensstijlVolgende: Exotisch broodbeleg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *