Krimpt mijn maag?

Nu ik een goede maand bezig ben en tevreden naar mijn weegschaal loer, valt me iets op wanneer ik eet. Vooral tijdens het avondeten. Het lijkt erop dat ik sneller vol zit en dat een tweede keer opscheppen (tot voor kort bijna een gewoonte) er vaak niet in zit. Kan je maag krimpen als je een tijdje minder eet? Dat ga ik onderzoeken, maar een nog even over dat twee keer opscheppen.

Vooral als ik lasagne, bami of nasi eet, schep ik graag voor een tweede keer op. Het schuift lekker naar binnen, zeker in het geval van bami en nasi met een flinke dot pindasaus en een lepeltje sambal. Dan nog de nodige kroepoek erbij en het feest is compleet. Bij de lasagne eten we vaak stokbrood met kruidenkaas of heks’nkaas en dan pak ik toch vaak de laatste schijfjes stokbrood.

Ongemerkt gaan er dan heel wat calorieën, vetten, suikers en zout naar binnen. Nu wil ik niet direct zeggen dat bovengenoemde gerechten goed passen in een gezonde levensstijl, maar slechts één keer opscheppen wel. Deze concessie moet ik dus doen, want er komt bij die ene keer voldoende voeding binnen en ik merk vaak pas later, na een halfuurtje, dat ik eigenlijk te veel heb gegeten. Dat moeten we niet hebben. Eén keer een normale hoeveelheid wordt mijn nieuwe norm.

Dan naar het gevolg, want het lijkt erop dat na een paar weken mijn maag minder kan hebben.

Dan naar het gevolg, want het lijkt erop dat na een paar weken mijn maag minder kan hebben. Qua hoeveelheid dan. Kan je maag krimpen na een tijdje minder eten? Het even simpele als duidelijke antwoord is: nee. Niet als je gezond bezig wil zijn. Er zijn studies waaruit naar voren kwam dat magen van mensen met obesitas kleiner kunnen worden met… slechts 600 kilocalorieën per dag. Zeer ongezond dus.

Waarom heb ik dan toch het idee dat het zo voelt? Is het suggestie of iets wat ik juist graag wil voelen? In beide gevallen maakt het niet uit, want als dat ertoe leidt dat ik makkelijker slechts één keer opschep in plaats van twee keer, boeit de verklaring mij helemaal niets.

Het laat me niet volledig los, dus ik zoek nog even verder. Wat artikelen verder blijkt het wel zo te zijn dat je maag na een tijdje minder eten ook minder elastisch wordt, waardoor deze meer moeite heeft om uit te zetten bij meer eten. Dat zou het kunnen zijn. Als dat de oorzaak is vind ik het ook prima.

Voor mij is de winst dat ik niet het idee meer heb om maar door te scheppen en dat ik evengoed goedgevuld van tafel ga zonder een halfuur later boerend te denken dat ik dit de volgende keer echt niet meer moet doen.

Vorige: Uiteten? Welke salade wordt het?Volgende: Teugels laten vieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *