Elke dag wegen

Waarom zou je elke dag op de weegschaal staan? In het proces waarin ik zit is dat wellicht helemaal geen goed idee. In mijn vorige blog schreef ik al dat een uitspattinkje ervoor zorgde dat ik de volgende dag schrok. En toch doe ik het. Waarom?

Een rondgangetje langs de deskundigen als het gaat om wegen in combinatie met afvallen, zeggen allemaal ongeveer hetzelfde: ÊÊn keer per week, of zelfs ÊÊn keer per maand is voldoende. Sterker nog, als je je dagelijks weegt, kun je op het verkeerde been worden gezet.

Zo kan het zijn dat je een keer meer hebt gegeten, meer zout tot je hebt genomen dan normaal (zout houdt vocht vast), een keer de stoelgang hebt overgeslagen en zo zijn er meer redenen die ervoor kunnen zorgen dat je de volgende dag een hoger gewicht hebt dan een dag eerder. De redenering is dat je daardoor ontmoedigd kunt raken. Je ziet een dat je gewicht hoger is, terwijl je echt het idee had lekker bezig te zijn. Als het dan zo moet, laat dan maar zitten.

Soms sta ik zelfs voor het slapengaan op de weegschaal, omdat het getal in de avond een indicatie is voor het getal in de ochtend. Leuk toch?

Ik hou van getallen, statistieken en trends. Elke dag op de weegschaal staan is voor mij dus koren op mijn molen voor mijn liefde voor getallen. Soms sta ik zelfs voor het slapengaan op de weegschaal, omdat het getal in de avond een indicatie is voor het getal in de ochtend. Leuk toch?

Natuurlijk baal ik als ik een hoger getal zie dan verwacht of gehoopt, maar ik hoef niet een week te wachten voordat ik herstel zie. Dat kan de volgend ochtend al zijn. Mijn teleurstellinkjes zijn wellicht talrijker, maar mijn succesmomentjes ook. Daarnaast kan ik over een week heen heus wel een trend ontdekken en dus individuele uitschieters best relativeren.

En stel dat ik het wel doe? En stel dan dat dat momentje van een extra kilo door vocht vasthouden, iets meer eten of een andere reden precies op dat moment was? Dan heb ik de teleurstelling niet na een dag, maar precies op mijn weegmoment na een week. Nee, dat is lekker motiverend.

Ik blijf me gewoon lekker elke dag wegen en soms dus zelfs twee keer op een dag. Iedereen die daartegen is: lekker doen, maar ik voel me er goed bij. En die halve kilo van het weekend uit mijn vorige blog? Die was er na een dag je weer normaal doen alweer vanaf. Daar hoefde ik gelukkig niet een week op te wachten.

Vorige: Teugels laten vieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *