Welk dieet of geen dieet?

Een aantal jaren geleden heb ik al eens een poging gedaan om flink af te vallen. Sonja Bakker werd nog niet beticht van plagiaat, dus lang geleden, en ze was hot in dieetland. Ik heb destijds het boekje gekocht dat zij had geschreven en braaf per dag gedaan wat zij mij voorspiegelde. Niet zelden had ik een knorrende maag, eigenlijk vrijwel continu, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat het echt effect sorteerde: ik viel tien kilo af.

Oude gewoontes

Zodra mijn doel was bereikt, viel ik natuurlijk terug in mijn oude gewoontes. Eindelijk kon ik weer eens een lekkere plak worst nemen bij een biertje in plaats van een mariakaakje bij een laf glas water. Eindelijk kon ik weer eens een flinke laag hagelslag op bij brood pleuren in plaats van humus met een waterig plakje komkommer. Kortom, voordat ik het wist, gebeurde het onvermijdelijk na een flinke dieettijd. In minder dan de helft van de tijd die het kostte om die tien kilo eraf te krijgen, zat het er weer aan. Met een bonus van 25%.

Nog afgezien van de door plagiaat beschuldigde dieetbabe, streep ik sonjabakkeren van mijn lijstje met mogelijke trajecten.

Ik denk terug aan die tijd. Nog afgezien van de door plagiaat beschuldigde dieetbabe, streep ik sonjabakkeren van mijn lijstje met mogelijke trajecten. Een ander dieet? Zou dat helpen? Ik wil natuurlijk niet dat ik in dezelfde valkuil trap. Flink afvallen met behulp van een dieet, en vervolgens met dubbele snelheid je gewicht plus meer terug hebben, is niet de weg die ik wil gaan.

Ontregelen

Als ik boodschappen doe, wip ik ook weleens de boekwinkel binnen die schuin aan de overkant ligt van mijn vaste supermarkt. Mijn oog valt deze keer op een boek met als titel dit is geen dieetboek van Teun van de Keuken. Ik koop het. Hij probeert zeven diëten uit en zet de voor- en nadelen op een rijtje. Dat scheelt mij echt uren aan googeltijd.

Het positieve van zijn onderzoek is dat elk dieet, of het nou een sapkuur is, een puntensysteem of het op dit moment enorm populaire intermittent fasting, van alle diëten val je af. Mooi zou je zeggen. Kies een variant die je aanspreekt en ga ervoor. Echter, het nadeel dat elk dieet in zich heeft, is dat het op de lange termijn (lees: de rest van je leven) niet vol te houden is. In meer of mindere mate wordt je lichaam ontregelt. Voor een korte tijd is dat niet erg, maar op de lange termijn kan het schadelijk zijn, zo blijkt ook uit de wetenschappelijke inzichten die in het boek worden genoemd.

Ik kom tot de conclusie, ook met Sonja in mijn achterhoofd, dat een dieet mij niet gaat helpen om met minder gewicht op de lange termijn gezond oud te worden. De grote vraag is: wat dan wel?

Vorige: BlubberbuikVolgende: Mijn bijbel voor een gezonde levensstijl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *