Ambitie: stel een doel

Hoog, maar realistisch. Volgens de eerste van de twaalf geboden van de intrinsieke motivatie moet mijn doel hoog, maar realistisch zijn. Onwillekeurig denk ik aan de lessen die ik mijn studenten geef over het formuleren van SMART-doelen, doelen waarmee je hetgeen je wil bereiken in een verantwoord jasje giet.

Stel, ik formuleer mijn doel volgens de SMART-methodiek, wat gaat het dan worden? Ik doe een schot voor de boeg: Uiterlijk 1 juli aanstaande weeg ik tachtig kilo en loop ik met een afgetrainde sixpack over het stand te paraderen in een gele zwembroek.

โ€œDaarnaast moet ik eerlijk bekennen dat ik nog nooit van mijn leven een afgetrainde sixpack heb gehad.โ€

Ik denk dat iedereen zich van mij in die gele zwembroek wel een beeld kan vormen. Gelukkig zit er in SMART geen letter voor de E van esthetisch. Verder is het best specifiek, dus de S is binnen. Behalve afgetrainde sixpack is mijn doel goed meetbaar. Voor de kiloโ€™s hebben we een weegschaal en een gele zwembroek is voor de meesten wel waar te nemen. De M streep ik hierbij af. De T lijkt ook afstreepbaar te zijn, maar eerlijk, Uiterlijk 1 juli slaat natuurlijk nergens op, zelfs niet als er 2030 aan toegevoegd wordt.

Dan hebben we nog twee letters over, de A van acceptabel en de R van realistisch. Om met de R te beginnen, de laatste keer dat ik tachtig kilo woog moet in mijn twintiger jaren zijn geweest, schat ik zo in. Daarnaast moet ik eerlijk bekennen dat ik nog nooit van mijn leven een afgetrainde sixpack heb gehad. De gele zwembroek is overigens wel realistisch. Even googelen en je hebt โ€˜m te pakken. Echter, navraag bij mijn vrouw doet mij beseffen dat een gele zwembroek weliswaar realistisch is, maar verre van acceptabel. De R en de A moeten nog wat bijgeschaafd worden.

Alle letters ten spijt, ambitieus was het wel. Nu terug naar de harde werkelijkheid, een werkelijk zonder gele zwembroek, maar met een realistisch doel:

Op 1 september 2022 weeg ik 100 kilo.

Enerzijds slaat de schrik mij om het hart, want 1 september aanstaande is nog al wat. Anderzijds voel ik me opgetogen, want stel dat het echt lukt. Dan heb ik echt een ambitieus en mooi doel bereikt.

Ik neem een besluit: ik ga ervoor.

Vorige: Waarom lukt het nu wel?Volgende: Tussenstand: hoe ver ben ik?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *