Kinderen uit groep 6 schrijven eigen sinterklaasverhaal

 

Drie donderdagochtenden mag ik de kinderen uit groep 6 van de J.C. van der Walschool uit Maarssen helpen bij het schrijven van hun eigen sinterklaasverhaal.

Een paar weken geleden sprak ik de juf en we hadden het erover dat in de methodes voor schrijfonderwijs tegenwoordig erg weinig aandacht is voor het schrijven van verhalen. Omdat ze weet dat ik schrijf vroeg ze of ik het leuk zou vinden om een keer met de kinderen aan de gang te gaan voor het schijven van een verhaal.

Met 5 december in aantocht is deze periode het uitgelezen moment. De kinderen krijgen namelijk de opdracht om een sinterklaasverhaal te schrijven met als doel dit tegen 5 december voor te lezen aan de kleuters van de school. Of ik de kinderen wil helpen een mooi verhaal te bedenken en te schrijven.

Nou, dat leek mij een geweldig idee. De eerste ochtend is inmiddels achter de rug. Dat was namelijk vandaag. Ik heb de kinderen een sinterklaasverhaal verteld om de in de stemming te komen. Daarna hebben ze een eigen avontuur gekozen dat Sinterklaas tegemoet gaat. Vervolgens hebben ze een mede- / tegenspeler bedacht die samen met Sinterklaas het verhaal draagt. Als laatste hebben ze een begin gemaakt met het verhaal: eerst de situatie waarin Sinterklaas zich bevindt als het verhaal begint en daarna hoe Sinterklaas en de hoofdpersoon voor het eerst met elkaar geconfronteerd worden.

Er zijn al fantastische ideeën uitgekomen en ik vond het geweldig om met de kinderen aan de slag te zijn.

Volgende week schrijven ze verder en dan zal ik vooral vragen stellen aan de kinderen als ze bezig zijn. Deze vragen zijn bedoeld om hun fantasie verder te prikkelen, maar ook om de kinderen er bewust van te maken dat de dingen die voor hen vanzelfsprekend zijn, niet altijd vanzelfsprekend zijn voor degene die het verhaal leest of hoort. Uitwerken dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *