Justin at in zijn eerste avontuur een reep die zelf was gemaakt. Hij en Marinda vonden deze erg lekker. Ik vroeg me af of ik het recept niet ook met jullie kon delen. Aan Vilinius het recept vragen leek me een slecht idee, maar nu heb ik van de moeder van Holly een recept gekregen van een reep die er erg op lijkt. Ik mocht dit recept doorvertellen, dus hier is het.

Wat heb je nodig?

  • 200 gram zachte dadels
  • 100 gram havermout
  • 2 eetlepels cacao
  • 50 gram gemengde noten
  • 1 eetlepel water
  • 1 eetlepel gedroogde veenbessen (ook bekend als cranberries)

Hoe maak je de repen?

Verwijder de pitten uit de dadels en pureer ze glad, eventueel met een eetlepel water. Meng de 2 eetlepels cacao door de dadels tot je een deegbal krijgt. Meng als laatste de havermout, de noten en de gedroogde bessen erdoor.

Neem een ovenschaal en bekleed deze met bakpapier. Verdeel het mengsel gelijkmatig in de vorm en druk goed aan, tegen de randen. Zet minimaal een uur de in koelkast. Haal het mengsel uit de vorm en snijd in repen. Bewaar de repen in de koelkast.

Leuk om te weten

De dadels en cacao komen niet uit de naaldbossen waar Justin zijn avonturen beleeft en waar Holly woont. De dadels krijgt de moeder van Holly altijd van een goede reuzenkaboutervriendin uit Marokko en voor de cacao heeft ze een adresje van iemand uit Brazilië.

Met de mogelijkheden van een tureluurtransport of een brengaap (die zijn heel handig in de regenwouden van Brazilië) is het heel makkelijk om snel aan de juiste ingrediënten te komen.

Doordat we hier de repen in de koelkast kunnen leggen, worden ze goed hard. De moeder van Holly legt ze altijd op een koele plek. In de winter gaat dat beter dan in de zomer, maar ze smaken er volgens haar niet minder om.

Justin had het trouwens in het verhaal over een kleffe reep. Deze is niet zo klef, maar wil je dat wel? Dan kun je er ook nog 2 eetlepels honing aan toevoegen.