Keetjes kerst

 

“Oké pap, ik zal proberen me te gedragen.”

Keetje stond voor haar vader die haar met droopy-ogen aankeek.

“Heus pap, aan het einde van de avond zal tante Jans zich afvragen of ik wel aan tafel heb gezeten.”

Papa aaide haar. Hij liep weg en ze hoorde nog net een mompelend: “Laten we het hopen.”

Keetje keek naar de gedekte tafel. In het midden stond het gourmetstel en daaromheen stonden schaaltjes met vlees, kip en vegetarische burgertjes. Tante Jans trok altijd haar neus op als ze alleen al aan vlees dacht, maar Keetje kon er geen genoeg van krijgen.

Om tante Jans nog iets gunstiger te stemmen stonden er ook schaaltjes met reepjes paprika, champignonnetjes en gesneden uitjes.

Het kon nu niet mislukken, dacht Keetje. Pap had haar dicht bij haar eigen pannetje gezet, zodat ze niet over de tafel hoefde te buigen om er bij te kunnen. Bovendien zat ze tussen pap en mam in, dus wat kon er helemaal misgaan? Niets, bedacht Keetje toen de deurbel ging.

Tante Jans was de zus van Keetjes vader. Ze woonde alleen en Keetje verdacht haar ervan dat ze een hekel aan kinderen had. Ze keek altijd zo vies naar haar. Alsof Keetje naar poep rook. Eerst durfde Keetje haar niet eens aan te kijken, maar nu keek ze gewoon vies terug. Tante Jans zei ook altijd iets tegen pap en mam over opvoeden. Nou, dacht Keetje dan altijd, wat weet jij daar nou van? Jij kan alleen vieze pruimenmondjes maken.

De boter in de pannetjes begon te smelten. Keetje pakte een stukje kip van een schaaltje en legde dat in haar pannetje. “Wilt u ook een stukje kip? Deze heeft haar hele leven vegetarisch gegeten.” Mama moest gniffelen en papa stootte haar aan. Keetje haalde haar schouders op en zette het schaaltje terug.

Tante Jans legde zuinig een reepje paprika in haar pannetje en daarnaast legde ze zorgvuldig twee champignonnetjes. Ze pakte haar wijnglas. Keetje zag een vlieg landen bovenop een van de champignonnetjes. Wat had juf daar nou een keer over gezegd, dacht Keetje. Oh ja, dat vliegen vies zijn en dat ze ziektes kunnen overbrengen.

Ze pakte haar vorkje en stak deze uit naar het pannetje van tante Jans. Geconcentreerd keek Keetje naar de vlieg. Ze zag dat het diertje zijn voorste pootjes waste. Haar vorkje was bijna bij het champignonnetje. De vlieg had het door en vloog op.

“Wat doe jij in mijn pannetje?” vroeg tante Jans op hooghartige toon.

Keetje schrok en schoot uit met haar vork. Ze kwam ermee tegen de rand van het pannetje en dat kukelde van het gourmetstel af, zo in de schoot van tante Jans. Die schrok daar zo van dat ze haar wijnglas omhoog gooide. Het rode sap kwam op de nieuwe jurk van mama terecht, die spontaan begon te vloeken.

Papa sloeg zijn hand voor zijn hoofd het schudde het moedeloos heen en weer.

En Keetje? Die zei niets en besloot haar stukje kip om te draaien.

@2017, Marcel Heunks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *