Logo

Marcel schrijft een kinderboek – Aflevering 13: Uitgeven in eigen beheer (of toch niet)

 

Er gebeurt nu een aantal dingen tegelijk. Ik heb mijn manuscript voor de tweede ronde opgestuurd aan mijn redacteur, maar dat had ik al verteld. Er is echter meer gaande. Het punt waarop ik echt moet beslissen of ik wil proberen een traditionele uitgeverij te vinden of dat ik mijn boek volledig in eigen beheer ga uitgeven, is aangebroken.

Uitgeven via een printing-on-demand-uitgeverij is natuurlijk ook nog een mogelijkheid, maar daar ben ik na mijn eerste boek (dat ik via een dergelijke uitgeverij heb kunnen uitgeven) niet superenthousiast over. Het is destijds allemaal snel, efficiënt en keurig gegaan, daar niet van, maar ik vond de verkoopprijs te hoog, de marketing lag volledig bij mezelf en het financiële risico dat zij liepen was gering. Allemaal punten waarvan ik zeg: laat het me dan maar zelf doen.

Ondertussen heb ik ook iemand gevonden die de cover van mijn boek gaat ontwerpen. Zij maakt dan tevens het binnenwerk van mijn boek op, zodat het een-op-een naar een drukker gestuurd kan worden.

Ben ik nu mijn eigen uitgeverij geworden? Ik denk het.

Over drukken gesproken. De kosten per boek van printing-on-demand (waar ik natuurlijk geen PoD-uitgeverij voor nodig heb) zijn vrij hoog. Off-set-drukken is veel gunstiger voor wat betreft de prijs per boek, maar dan moet ik een flinke oplage (meer dan tweehonderd) laten drukken. Dat betekent investeren. Dit is echter wel wat ik wil.

Dat kan met eigen geld, maar dat moet je wel even hebben. Wat ook mogelijk is, is dat ik een crowdfunding-project opzet. Jij koopt mijn boek vooruit met het vertrouwen dat het een waanzinnig verhaal is. Daarmee financier ik de drukkosten en zodra het boek er is krijg je dat, gesigneerd en al. Klinkt goed, nietwaar?

Als laatste heb ik mijn verhaal aan zes proeflezers gegeven. Drie kinderen die in de doelgroep vallen en drie volwassenen die het misschien wel zouden kunnen willen voorlezen. De proof of the pudding is immers eating it, dus ik ben benieuwd met wat voor kritieken ze terugkomen. Dat laat ik natuurlijk tegen die tijd weten.

Alles bij elkaar realiseer ik mij dat ik eigenlijk de beslissing al heb genomen. Alle werkzaamheden die ik tot nu toe heb uitgevoerd, zou een uitgeverij voor haar rekening nemen. Ik poets mijn uitgeverijtje dat ik ooit in het leven heb geroepen voor het uitgeven van mijn e-boek maar eens op, want… ben ik nu mijn eigen uitgeverij geworden? Ik denk het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *