Crowdfunding

 

Nu ik heb besloten om mijn boek in eigen beheer uit te geven, is de vraag hoe ik een en ander ga financieren. De kosten voor redactie en coverontwerp (ik gebruik geen illustraties) vallen nog wel mee. Het drukklaar maken van mijn boek is ook nog te doen, maar de werkelijke kosten zijn die van de drukker.

Ik wil perse off-set drukken, want het alternatief, printing on demand, is mij te duur. De marge op mijn boek is dan zo laag, dat ik met de vergoedingen die boekhandels vragen, erop toe moet leggen.

Er kleeft natuurlijk wel een risico aan. Wat nu als het boek niet loopt? Dan heb ik een behoorlijke investering gedaan die ik never nooit terug verdien. Aan de andere kan (dat is de optimist in mij), we gaan er gewoon voor, want voor hetzelfde geld zit ik in notime aan de eerste herdruk (ik weet dat voor veel schrijvers dit een illusie is en voor mij misschien ook wel, maar dat risico wil ik wel lopen).

Hoe kan ik dat risico verminderen? Het antwoord daarop is mijn mij crowdfunding.

Met deze manier van financieren bereik ik verschillenden doelen:

  1. Ik genereer (hopelijk) voldoende geld om de drukkosten te betalen;
  2. Het is (deels) een voorverkoop van mijn boek, dus ik er een bepaalde afzet min of meer gegarandeerd;
  3. Het draagt bij aan mijn naamsbekendheid en aan de bekendheid van mijn boek.

Crowdfunding is dus niet alleen bedoeld om geld bij elkaar te krijgen om (een deel van) de kosten te dekken, maar het is ook een marketinginstrument.

Ik doe mijn crowdfunding via Voordekunst. Je moet daar een project aanmaken en een promofilmpje maken. Ik heb al een eerste versie. Dit is ‘m:

Wil je meer weten over crowdfunding, kijk dan eens om mijn andere website (van daaruit kan jou helpen als je uitgeven in eigen beheer overweegt): mijnboekproject.