Mijn bijbel voor een gezonde levensstijl

Opluchting is wat ik voel. Nu ik het besluit heb genomen me niet te onderwerpen aan het strenge regime van een dieet, voelt het alsof ik ben vrijgesproken van een ernstig delict. De deur van het huis van bewaring, waar ik ten tijde van mijn dieetzoektocht zat, wordt achter me gesloten. Welke richting moet ik op? Links ligt mijn oude leven van suiker, vet en veel. Rechts ligt een onbeduidend pad vol vraagtekens en onzekerheden. Nog รฉรฉn keer kijk ik naar links en dan besluit ik het rechter pad te nemen.

Eet als een expert

Waar zal ik eens beginnen? Deze vraag stel ik mezelf en tegelijk moet ik denken aan een boek dat ik eens kreeg van een goede collega, namelijk Eet als een expert. Tot nu toe stond het onaangeroerd in de kast, maar eindelijk pak ik het en begin te bladeren. Alle wetenschappelijke inzichten over eten worden in jip-en-janneke-taal gepresenteerd.

Tot nu toe stond het onaangeroerd in de kast, maar eindelijk pak ik het en begin te bladeren.

Natuurlijk staat erin dat alcohol niet goed voor je is en dat hagelslag of andere suikerhoudend broodbeleg liefst volledig vermeden wordt. Maar ik lees ook iets verrassends. Er is bijvoorbeeld geen wetenschappelijk bewijs dat je van kaas aankomt. Ik ben een kaasliefhebber en ik heb weleens van de 20+-kaas geprobeerd, maar een plastic boterhamzakje op je boterham smaak bijna nog beter.

Kaas

Die heb ik te pakken. Ik kan gewoon goede kaas blijven eten. Een ander ding is brood. Ik ben er dol op. Geregeld lees ik echter dat brood slecht in een dieet past waarin je wil afvallen en soms zie ik collegaโ€™s die dat kennelijk ook hebben gelezen, emmeren met een bakje sla tijdens de lunch. Echt, no way dat ik dat ook ga doen.

Dan valt mijn oog op een stukje waarin staat dat brood, mits honderd procent volkoren (dus geen hippe meergranenvarianten), niet dik maakt en goed is voor je darmengestel, vanwege de ruime hoeveelheid vezels. Mooi, denk ik, want die stap had ik al gezet. Ik eet niet anders, behoudens witte bolletjes in het weekend, dan echt volkorenbrood.

Zo staat het boek vol met inzichten over eten en zowaar vind ik het reuze-interessant om de laatste wetenschappelijke inzichten afgezet te zien tegen de beweringen van zelfbenoemde goeroes. Dit boek is voor de komende tijd mijn Bijbel. Nu rijst de vraag wat mijn eerste concessie gaat zijn.

Vorige: Welk dieet of geen dieet?Volgende: Op weg naar een worstvrije boterham.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *