Zou je fulltime schrijver willen zijn?

Als je mij een paar weken geleden deze vraag had gesteld, had ik volmondig ja gezegd. Schrijven is een geweldige bezigheid, want als ik een verhaal schrijf, ben ik degene die als eerste de voetstappen zet in de vers gevallen sneeuw die avontuur heet. Ik beschrijf een wereld waarin nog nooit iemand is geweest en ik laat avonturen ontstaan met precies de spanning en magie die ik voor ogen heb.

Maar nu ben ik er niet meer zo zeker van dat ik op die vraag opnieuw ja zou zeggen.

Surrogaat

Deze dagen is iedereen gedwongen aan huis gekluisterd. Ik mag mij gelukkig prijzen met mijn vitale beroep, waardoor ik, weliswaar op afstand, nog steeds les mag geven. Dat is mooi en toch anders. We hebben een prachtig middel waarmee we iedereen, studenten en collega’s, kunnen zien, of ie nou aan tafel zit, in bed ligt (ja, dat gebeurt) of in de tuin zit, het maakt niet uit. We kunnen filmpjes maken en deze uploaden en we kunnen bellen en appen. Toch is het surrogaat.

Daardoor bekruipt mij het gevoel dat een fulltime schrijverschap helemaal niet bij mij past.

Het zijn de simpele dingen. ‘Zullen we samen even koffie halen?’, ‘Wat ik nou heb meegemaakt met die klas.’, ‘Laten we overleggen.’, maar ook grappen over niets, afgeven op het voetbal van afgelopen weekend, mopperen over de vuile kopjes op de bureaus, en met je ogen rollen als die ene collega weer eens een grap maakt die gespeend is van elke humor.

Prachtig vak

Tjonge, ik mis de collega’s en de studenten meer dan ik vooraf zou denken. Daardoor bekruipt mij het gevoel dat een fulltime schrijverschap helemaal niet bij mij past. Het is een prachtig vak dat ik nog heel lang hoop uit te oefenen, maar dat geldt evengoed voor lesgeven. Ik verkeer graag in een omgeving waar anderen, meestal gelijkgestemden, ook zijn.

Het is de combinatie die mij gelukkig maakt, al is het soms ook een hel om ’s morgens vroeg weer achter mijn laptop te zitten, net zoals het soms een hel is om precies die ene klas weer te hebben. Die hel moet er zijn voor mij, anders ervaar ik de hemel niet. De hemel die ik heb gevonden in de combinatie schrijven en lesgeven, lesgeven en schrijven, de volgorde maakt niet uit. Ze zijn me beide even lief.


Fan van Justin? Schrijf je nu in en hoor als eerste over het nieuws rondom de boeken van Justin.

In de Justin-reeks zijn inmiddels twee spannende, magische avonturen verschenen (als leesboek én als luisterboek):Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *