Lopen ze een beetje?

‘En? Lopen ze een beetje?’
Wat bedoel je?
‘Je boeken natuurlijk.’

Op deze manier beginnen vaak gesprekjes als het over het leven van een schrijver gaat. Het ging dus over de vraag hoe goed mijn boeken gelezen worden. Eerlijk gezegd blijf daar altijd een beetje vaag over. Enerzijds omdat ik de getallen niet altijd paraat heb, maar, en dat is het belangrijkste, ik heb niet altijd zin om te vertellen dat ze niet met bootladingen tegelijk worden verkocht.

Niet in de top-10

Niet dat ik me schaam om te vertellen dat ik niet de top-10 van bestverkochte kinderboeken heb gehaald, of dat ik weer niet ben uitgenodigd op een of ander boekenbal, maar vooral omdat ik het gevoel heb dat ik me elke keer moet verantwoorden.

Standaard begin ik het antwoord op de vraag of dat de verkopen goed gaan, met zoiets als ‘Tja, wat zal ik zeggen. Er komen zoveel boeken uit dat het moeilijk is om ertussen te komen en aandacht te krijgen. Dat kost veel tijd en dat heb ik met een fulltime baan en een gezin nou eenmaal niet.’

Mijn gehoor knikt dat met een mengeling van begrip en medelijden, mompelt iets van ‘ik snap het’ en ‘nou, succes verder’ en ik denk: Waarom moest ik me nou weer verdedigen?

Ze worden niet met bootladingen tegelijk verkocht.

Ik neem nu ik dit schrijf een besluit. Ik ga me niet meer verdedigen. Misschien is het niet eens zo bedoeld van mensen als ze de vraag stellen of mijn boeken goed verkopen. Zojuist heb ik De meeste mensen deugen uitgelezen, dus ik ga maar even uit van het goede, maar ergens bekruipt me het gevoel dat er iets onder die vraag zit.

Gewaardeerd

Daar ga ik me niet meer druk om maken. Probeer het maar eens als je me tegenkomt en de onbedwingbare behoefte hebt om te vragen of mijn boeken een beetje lopen. Ik zal antwoorden dat mijn boeken gewaardeerd worden door mijn lezers en dat ze er veel plezier aan beleven en dat dat uiteindelijk het belangrijkste is voor mij (wat overigens echt zo is).

Dat jij dan slechts knikt en wegloopt me het idee: ‘Ja duh. Dat zegt ‘ie maar omdat hij bijna niets verkoopt.’ maakt mij niet uit. Zolang ik me maar niet hoef te verantwoorden.


Fan van Justin? Schrijf je nu in en hoor echt als eerste over het nieuws rondom de boeken van Justin.

In de Justin-reeks zijn inmiddels twee spannende, magische avonturen verschenen (als leesboek én als luisterboek):

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *